SGW DIJKGATBOS

De Boscross Historie

Historie Dijkgatboscross

De cross in het Dijkgatbos is ruim 60 jaar geleden ontstaan uit weekeinden die eens per jaar door de Wieringermeerruiters zijn georganiseerd, meestal in oktober.  Tijdens deze weekeinden die voor de eigen leden van de vereniging bestemd waren is een parcours in het bos ontstaan met enkele vaste hindernissen, uitgebreid met een aantal losse. Ook de vijver is door de Wieringermeerruiters in die periode aangelegd.

Vanaf het begin van de jaren 70 werd het weekeinde steeds meer een open wedstrijd, waarvan de organisatie breder gedragen werd door de regio.  Het parcours is vanaf dat ogenblik ieder jaar door ervaren crossbouwers aangelegd. De organisatie van de cross is van de Wieringermeerruiters overgenomen door de Stichting SGW Dijkgatbos die nog steeds ieder jaar de cross organiseert.

Omdat het bos veel natte gedeelten kent, is de cross in de jaren negentig verplaatst van oktober naar het derde weekend van augustus.

Het lokale evenement is met succes uitgegroeid tot een regionale gebeurtenis waarnaar ieder jaar veel ruiters reikhalzend uitzien.

In 2017 heeft het bestuur van de Stichting SGW Dijkgatbos het besluit genomen om het evenement te verplaatsen naar het terrein van Manege Beukers bij het Recreatieschap Geestmerambacht in Oudkarspel. Hierna is in 2018 een groep ruiters van de Wieringermeerruiters opgestaan om de paden in het Dijkgatbos te renoveren en klaar te maken voor een nieuwe reeks eventing wedstrijden, te beginnen in juni 2019. Dit is mogelijk gemaakt door vele fondsen en sponsoren. Met vereende krachten werd het evenement weer mogelijk gemaakt het Dijkgatbos. De cross in Oudkarspel blijft ook bestaan, vanaf 2019 onder de naam SGW Geestmerambacht Langedijk.